Det gode liv i fokus
bliv hel med compassion
Compassion. Det lyder måske abstrakt og tørt i første omgang, men det er det slet ikke. Det at skabe et godt liv, handler nemlig om at lære at rumme svære følelser. Derfor er det nærliggende at starte mit blogindlæg med at fortælle om Compassion.
Jeg er optaget af følelser, både de svære og de mindre svære, fordi følelser åbner og gør vores verden levende. Derfor mener jeg det er vigtigt at vide noget om emnet, de svære følelser, da de i allerhøjeste grad har betydning for hvordan vores forhold til os selv og andre mennesker er.
De svære følelser er på banen, når de spænder ben for os. Mange af de mennesker jeg er i berøring med i psykoterapeutisk sammenhæng, bøvler med det følelsesmæssige. I en eller anden grad. Det kan for eksempel være i form af både angst, vrede, skam og nysgerrighed.
For det andet har jeg selv haft utrolig meget ud af at stifte bekendtskab med compassion. Jeg har det liv jeg ønsker mig, og som jeg befinder mig godt i. Desuden er compassion forskningsmæssigt anerkendt, hvilket jeg syntes er vigtigt i forhold til fagligheden og dermed troværdigheden. Det handler jo om dit liv og dit fokus på hvad det gode liv, er for dig.
Et godt liv med sig selv og andre kræver træning, opmærksomhed og lyst til at se på sig selv med andre øjne. – og spørgsmålet der melder sig kan lyde; ”Det der med at skulle fokusere mere på mig selv, hvordan griber jeg lige det an”?
Tro mig, jeg har selv været der og kender om nogen til den ANGST, og det FORSVAR emnet bringer med sig. Jeg har også ”holdt mig tilbage” og følt mig usikker på om det vil gavne mig at turde stille en masse spørgsmål til mig selv, og samtidigt være bange for svarene. ”Hvordan gør jeg”? Og ”Hvem tør jeg dele det med”?
Min intention er klar, jeg har nogle livsmål som holder mig på sporet, min motivation holder mig i gang, og sørger for jeg får den viden jeg behøver, for at kunne ændre det jeg ønsker. Det fører til livskvalitet, livsmod og glæde.
LÆS med på min blog, få viden om hvad COMPASSION er, og lad dig turde tage imod.
Compassion – fordi livet er hårdt
Ingen af os går gennem livet uden at lide, vi oplever sygdom, smerte, tab og sorg. Det er et vilkår for os mennesker. Det moderne liv vi alle er en del af, skaber utallige situationer, konflikter, og prioriteringer der medfører udfordringer i det daglige. Det gælder for dig uanset du er ung, voksen, midaldrende og ældre.
Compassion er en måde at engagere os i vores liv, som det er. Compassion er nødvendigt for at leve, også når livet er uretfærdigt og hårdt. Her kommer en definition af compassion:
Compassion er: -en åbenhed overfor egen og andres lidelse -samt et dybtfølt ønske om både at lindre og forebygge
1/ Det betyder at compassion handler om en OPMÆRKSOMHED på og RUMMELIGHED overfor egne og andres udfordringer og problemer. Det kræver både mod og styrke at møde lidelsen, sårbarheden, og smerten med kærlig omsorg.
2/ OG compassion handler om at kunne tage action. At lindre og forebygge.
Det kræver indsigt i egne muligheder, og begrænsninger, når man vil handle for at lindre og forebygge. Nu tænker du måske på hvad du kan lindre og forebygge. Det er et godt spørgsmål. At kunne mestre, er også en måde at anskue lindring og forebyggelse på. At kunne mestre sin egen alene hed, dødsangst, og meningsløshed, ved at betragte følelser som tomhed, tristhed, tunghed, når de overfalder en. At kunne øge bevidstheden om at det er normalt og sundt at reagere på livets hårde realiteter.
Du har brug for indsigt og visdom, og måske huske på at tage et skridt ad gangen, så det ikke føles for overvældende.
Compassion er en intention, ikke en følelse i sig selv. Den intention kan du opnå.
Hvad gør intentioner ved os? – jo de påvirker vores måde at opfatte, forstå og fortolke på. Vi bruger vores tænkning, fantasi, adfærd og dermed vores hjerne.
Compassion får i den grad betydning for alt hvad der sker mellem dig og den anden, i en given situation. Også i forhold til dig selv. Compassion kan ændre den måde du udfører dine handlinger på.
Der kan være forhindringer som gør det svært for dig, at GIVE compassion. Det kan være antagelser som: ”Ikke alle fortjener compassion”, ”Jeg skal ikke blandes ind i noget, der ikke kommer mig ved” Det er smart at kende til sine blokeringer og være bevidst om dem, så du kan FORHOLDE dig til dem.
Der kan også være forhindringer som gør at du har svært ved at MODTAGE compression fra andre. ”Jeg kan klare mig selv, og har ikke brug for hjælp”, Hvis andre skal komme tæt på mig og give mig omsorg, vil de nok ikke kunne lide mig”
Er det mon noget du kender til? -Hvis ja, i hvilke situationer møder du det?
Compression i forhold til en selv, handler om det at kunne møde din egen mistrivsel. At kunne møde det du har udfordringer med, med VENLIGHED, RUMMELIGHED og et ønske om at kunne lindre og forebygge. Hårdhed, selvhad og selvkritik kan ikke benyttes. Studier viser at når vi begynder at møde os selv med self-compassion, bliver vi også bedre til at tage ansvar for egne handlinger. Det giver på den lange banehalvdel, bedre trivsel.
Noget af det jeg selv har oplevet som enormt udfordrende og svært, og som stadig udfordrer mig, er netop begrænsninger i at give mig selv compassion. En af de værste begrænsninger jeg har hedder ”Jeg kan godt selv, og jeg må arbejde hårdt for at klare mig” ”Jeg har ikke så meget behov for omsorg, som andre” Det har været og kan stadig opleves som en sløvende og uværdig kontakt til mig selv. Ligesom det har medført oplevelsen af at være ensom.
Jeg vil dog gøre opmærksom på at øvelse i at blive mere kendt med sig selv, gør underværker.
Undersøgelser har vist at compressionstræning kan øge menneskers glæde og tilfredshed med livet, ligesom det kan gøre os mere robuste og styrke immunforsvaret. Compression har en positiv effekt både på vores psykiske og fysiske trivsel.
Det er ikke nødvendigvis nemt at åbne det, der har ligget uberørt i måske mange år, fordi det kan være svært at tage livet ind, som det faktisk er!
En enkel og praktisk måde at gå i gang på, kan være med denne meditationsøvelse. Den benytter jeg stadig selv, og den har effekt. Giv dig selv lov til at elske livet betingelsesløst, præcist som det er, og med alt der følger med.
– At træne medfølelse Og møde det lukkede hjerte med bevidst nærvær
Når du næste gang oplever dig såret, lukket, ulykkelig, -dvæl da en stund med bevidsthed på dit åndedræt. Vejrtrækningsøvelser er en enkel vej til at øge compression og træne opmærksomheden.
Læg mærke til fornemmelserne i brystområdet – tillad dig at mærke anspændtheden, uroen, hårdheden, sammentrækningen. Nu du bringer bevidst nærvær til fornemmelserne i din krop, læg da også mærke til blødheden og åbenheden der gemmer sig i det hårde.
Brug dit åndedræt, vær bevidst om at du trækker vejret, ind og ud. Sid godt, med rank og støttet ryg. Fødderne med fodfæste på fast grund. For hver udånding, hviler du dybere i stolen og synker mere ind i dig selv. Føl dig værdig, stræk halsen og hold hovedet højt. Skaf dig tid og rum til øvelsen i din hverdag. Træk vejret – opmærksomt.
Genkald en situation hvor du følte dig elsket og kærlig mødt af en person. Måske er det længe siden og det er helt ok. Mærk nu hvordan dit hjerte bliver blødt, som respons på din erindring og kærligheden. Bliv i dette hjertevarme nærvær. Hvis du ikke kan erindre at du har følt dig elsket af nogen på den måde, har du måske mærket samme fornemmelse i forhold til et dyr. Brug da dyret som indgang til det hjertevarme nærvær.
Intentionen her er at komme tættere på vores egen hjertelighed, fremfor at skabe skyld, og selvbebrejdelse når der er nogen eller noget ved os selv vi ikke bryder os om.
Brug denne lille øvelse igen og igen, træn den og tillad dig selv at mærke og tage mod kærlighed. Efterhånden kan den udvides og du kan begynde at invitere andre ind i dit hjerterum. Fra modtager af kærlighed til afsender af kærlighed.
Træn og lad varmen og omsorgen strømme ud mod andre som du lever, arbejder eller omgås med. Compassion handler i bund og grund om sunde relationer mellem mennesker.
Rigtig god fornøjelse med træningen.
Næste blog indlæg vil handle om hvordan du drager compassion for dig selv, enkle mindfuldøvelser og hvordan naturvidenskaben også bidrager til din viden om dig selv.
Kilde: ”Kort og godt om compassion” Dansk Psykologisk Forlag, 2019. ”Mindfulness i medicin og sundhedsvidenskab” Dansk Psykologisk Forlag 2017